Manifest – Wzmocnić to, co wspólne! Teraz! - Time for commons, Time for commons (Praktyka Teoretyczna, 2010)
Niniejszy dokument programowy został przygotowany przez zespół autorski przy okazji interdyscyplinarnych salonów politycznych Fundacji Heinricha Boella "Time for commons", 2008/2009. Opublikowany został na wersji 3.0 licencji "Creative Commons Attribution-ShareAlike Germany". Gorąco zachęca się do kopiowania, linkowania i twórczego przetwarzania tego dokumentu. Tekst, w tłumaczeniu z języka angielskiego, ukazał się również na blogu Zielona Warszawa (zielonawarszawa.blogspot.com).