Przemyśliwując alternatywę dla kapitalizmu. - McLaughlin, Paul (Praktyka Teoretyczna, 2013)
Polemika z artykułem Petera Hudisa, “Yes, There Is An Alternative – And It Can Be Found in Marx” w kontekście jego całej koncepcji zawartej w książce Marx’s Concept of the Alternative to Capitalism (Brill 2013). Autor analizuję propozycję Hudisa w odniesieniu do jej zdolności do udzielanie odpowiedzi na dwa pytania, które określa z jednej strony mianem „klasycznego” (Czy Marks przedstawia wizję alternatywy dla kapitalizmu?), z drugiej zaś „współczesnego” (Czy Marks przedstawia wizję alternatywy dla kapitalizmu, która do nas przemawia?). Według autora te dwa porządki w pracy Hudisa ulegają niepokojącemu przemieszaniu.