Widmowa aktualizacja marksizmu czy spektralna bujda - Brzeziński, Jędrzej (Praktyka Teoretyczna, 2016)
Artykuł jest krytyczna interpretacją Widm Marksa Jacquesa Derridy. Obok przedstawienia krytycznych odczytań Eagletona czy Negriego, próbuję pokazać nie tylko filozoficzną jałowość propozycji Derridy, ale także niezdolność do wywiązania się z politycznych i etycznych obietnic, które składa.