O niebezpieczeństwach fetyszyzacji – czyli komu zawdzięczamy rewolucje technologiczne? - Grodzicki, Maciej (Praktyka Teoretyczna, 2017)
Celem artykułu jest przybliżenie argumentów pracy Marianny Mazzucato Przedsiębiorcze państwo, w kontekście dorobku ekonomii neoschumpeteriańskiej. Autorka ukazuje kluczową rolę instytucji państwa w kreowaniu przełomowych technologii i podważa przekonanie o innowacyjności jako wyłącznego przymiotu prywatnych przedsiębiorstw.