Przeczytajmy „Kapitał” - pierwsze zdanie. Albo „Kapitał” zaczyna się od bogactwa, a nie towaru - Holloway, John (Praktyka Teoretyczna, 2017)
Wbrew obiegowej opinii, analizy Marksa zawarte w Kapitale nie rozpoczynają się od towaru, ale od bogactwa. Ma to bardzo daleko idące konsekwencje dla teorii i polityki.