KONFLIKT I POJEDNANIE W REGIONIE ORIGORODNY STRESZCZENIE - Markozashvili, Lasha; Dvalishvili, Tinatini (Przegląd Strategiczny, 2017)
Konflikt mający miejsce pomiędzy Osetyńczykami a Inguszami niósł za sobą wiele politycznych konsekwencji. Proces pojednania trwa od ponad dwóch dekad, niestety same rezultaty jawią się wątpliwymi. Federacja Rosyjska odgrywa decydującą rolę w samym procesie, władze Federacji Rosyjskiej nie doceniły siły Inguszy i poparły Osetyńczyków. Argument ten przyczynił się do eskalacji konfliktu i funkcjonował jako główne ognisko zapalne podczas mediacji.