Struktura cywilizacyjna organizacji integracji regionalnej - Sardak, Sergii; Radziyevska, Svitlana; Prysiazhniuk, Yuriy (Przegląd Strategiczny, 2019)
Artykuł przedstawia nowe kompleksowe podejście do badania aspektów cywilizacyjnych w rozwoju regionalnych stowarzyszeń międzypaństwowych. Na początku artykułu dokonano przeglądu historycznych wymiarów podejścia cywilizacyjnego i wkładu naukowców będących jego założycielami w jego rozwój. W dalszej części następuje analiza wkładu naukowego i metodologicznego zwolenników i krytyków tego podejścia. Autorzy sugerują teoretyczne podejście do określenia współczesnych cywilizacji lokalnych z zastosowaniem sześciu parametrów: przyrodniczego, biologicznego, technicznego, ekonomicznego, społecznego i zarządzania. Sklasyfikowano cywilizacyjną przynależność krajów i strukturę głównych 17 regionalnych stowarzyszeń międzypaństwowych. Wyniki pokazują, że niektóre grupy regionalne są bardziej jednorodne pod względem cywilizacyjnym, zaś inne mniej, co nie zakłóca ich dynamicznego rozwoju. Logika historycznej dynamiki rozwoju ludzkości wskazuje jednak na konieczność zmiany obecnej sytuacji będącej wynikiem długotrwałych konfliktów cywilizacyjnych, powodujących znaczące zmiany w globalnej dynamice społecznej i strukturze cywilizacyjnej świata oraz regionalnych stowarzyszeń państw. Określenie struktury cywilizacyjnej krajów i ich regionalnych stowarzyszeń przyczynia się do racjonalizacji procesu decyzyjnego w obszarach międzynarodowych stosunków gospodarczych oraz do kształtowania polityki integracji/dezintegracji na poziomie krajowym i regionalnym. Przewiduje się, że po 2030 r. globalna dynamika społeczna ulegnie fundamentalnemu przełomowi, który radykalnie zmieni strukturę cywilizacyjną świata i regionalne związki międzypaństwowe.