Bezpieczeństwo hydrologiczne Iranu – wybrane aspekty - Sakson-Boulet, Anna (Przegląd Strategiczny, 2019)
Celem artykułu jest analiza bezpieczeństwa hydrologicznego Iranu i weryfikacja następującej hipotezy: niski poziom bezpieczeństwa hydrologicznego stanowi jedno z najważniejszych zagrożeń ekologicznych tego państwa. Przy wykorzystaniu metody ilościowej, decyzyjnej i analizy instytucjonalno-prawnej podjęto próbę odpowiedzi na następujące pytania badawcze: (1) jakimi zasobami wodnymi dysponuje Iran i czy obywateli dotykają niedobory tego surowca?; (2) czy zarządzanie wodami podziemnymi, zbiornikami zamkniętymi i rzekami odbywa się w sposób zrównoważony? (3) czy działania irańskich władz zapewniają bezpieczeństwo hydrologiczne państwa? Analizowane w artykule komponenty bezpieczeństwa wodnego Iranu prowadzą do wniosku, że państwo to stoi w obliczu poważnego kryzysu ekologicznego wynikającego z kurczących się zasobów wody słodkiej.