Granice, deborderizacja i narracje migracyjne na Węgrzech - Gyelník, Teodor (Przegląd Strategiczny, 2021)
Wydarzenia i procesy ostatnich dziesięcioleci przypominają nam o hipnotycznej iluzji „końca historii”. „Powrót historii” jest nie tylko koniecznym krokiem, który należy podjąć, ale jest ontologicznie nieunikniony. Zaślepieni mobilną armią metafor, metonimów i antropomorfizmów, musimy dostrzec, że procesy XXI wieku nie różnią się od dawnej polityki, która została zapisana w historii, dlatego nieuniknione jest myślenie w ramach „dialektyki starego i nowego”. Globalizacja, relatywizacja wartości, usuwanie granic i re-narracja granic w niewidzianych wcześniej obszarach prowadzą nas do egzystencjalnego punktu zerowego. Granice odgrywają istotną rolę samostanowiącą i samookreślającą w naszym życiu i społeczeństwie, dlatego ich relokacja reorientacja i zacieranie się ich znaczenia, jest kwestią, którą należy przeanalizować i uważnie obserwować. Wraz z narracją granic główną rolę odgrywa narracja na temat bezpieczeństwa. Migracja i kwestia otwartych, przepuszczalnych granic stały się jedną z najważniejszych narracji bezpieczeństwa w naszym codziennym życiu.