GRANICA I POGRANICZE UNII EUROPEJSKIEJ I ROSJI. W POSZUKIWANIU NOWYCH SCHEMATÓW INTERPRETACYJNYCH - Jańczak, Jarosław (Przegląd Strategiczny, 2015)
Kryzys w relacjach Unii Europejskiej z Rosji w roku 2014 ujawnił koniec dotychczasowego modelu organizacji relacji granicznych między projektem europejskim i projektem rosyjskim. W efekcie konieczne jest stworzenie nowych schematów interpretacyjnych dla zrozumienia obecnej sytuacji politycznej. Prezentowana analiza proponuje powrót do klasycznego instrumentarium studiów granicznych i aplikacji rozumienia granicy jako frontier i boundary oraz spojrzenie na problem poprzez modele geopolityczne oraz geostrategie. Odejoecie od EU centrycznego podejścia umożliwia stworzenie nowego schematu interpretacyjnego strukturyzacji granicy i pogranicza dwóch konkurencyjnych projektów integracyjnych.