INFORMACYJNY WYMIAR ZAGROŻEŃ DLA BEZPIECZEŃSTWA WSPÓŁCZESNEJ POLSKI - Fehler, Włodzimierz (Przegląd Strategiczny, 2015)
Artykuł stanowi próbę naszkicowania panoramy najistotniejszych zagrożeń w sferze bezpieczeństwa informacyjnego współczesnej Polski. Punktem wyjściowym prowadzonych rozważań jest krytyczna analiza dotychczas stosowanych ujęć terminów „bezpieczeństwo informacyjne” i „zagrożenie informacyjne”. W dalszej części po ukazaniu głównych zagrożeń charakterystycznych dla globalnego społeczeństwa informacyjnego autor wskazuje listę zasadniczych zagrożeń informacyjnych dla bezpieczeństwa współczesnej Polski, zaliczając do nich: ograniczanie dostępu do informacji związane z: nadmierną uznaniowością i restrykcyjnością systemu ochrony tajemnic, słabością systemu udostępniania informacji publicznych, wykluczenie cyfrowe, hermetyzacją specjalistycznej terminologii, naruszanie wolności informacyjnej związane z rozwojem różnych form inwigilacji, niedoskonałości systemu ochrony danych osobowych, zapóźnienia w wprowadzaniu e-administracji, przestępczość w sferze informacyjnej. Posługując się tak wyspecyfikowanym katalogiem zagrożeń autor dokonuje ich szczegółowej egzegezy, ukazując zarówno skalę, jak i realne oraz potencjalne ich konsekwencje. W konkluzji rodzi to wniosek, iż współczesny wymiar zagrożeń dla bezpieczeństwa informacyjnego Polski wiąże się przede wszystkim z wielowątkowo traktowanymi kwestiami dostępu do informacji.