Brak bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie: Dlaczego ruchy reformatorskie stale ponoszą porażkę? W kierunku nowych ram teoretycznych - Bagheri Dolatabadi, Ali; Shafie Seifabadi, Mohsen (Przegląd Strategiczny, 2022)
W ciągu ostatnich trzech dekad kraje Bliskiego Wschodu często były świadkami powszechnych protestów przeciwko reżimom autorytarnym. Pytanie brzmi, dlaczego te protesty nigdy nie przynoszą pożądanego rezultatu? Niezależnie od roli, jaką odgrywają podmioty zagraniczne w utrwalaniu autorytarnych reżimów na Bliskim Wschodzie, wydaje się, że tym, co powoduje, że protesty nie są wszechobecne, a infrastruktury polityczne nie upadają, jest fakt, że protesty nie zostały poparte przez większość narodu. W niniejszym artykule dowodzimy, że taki brak poparcia związany jest z fundamentalną przyczyną, którą nazwaliśmy cyklem strachu. Cykl ten obejmuje strach mas przed reżimem, strach przed porażką ruchu i jej strasznymi konsekwencjami oraz strach przed systemem politycznym, który ma dojść do władzy po obaleniu urzędującego rządu. Ważną rolę w tworzeniu i utrwalaniu tego strachu oraz przekształcaniu go w panikę pełnią rządy.