Specyfika, modele i problemy współpracy międzynarodowych organizacji pozarządowych z innymi podmiotami międzynarodowymi w kontekście zapewnienia pokoju i bezpieczeństwa - Kruchinina, Oksana; Dorosh, Lesia; Ilnytska, Uliana (Przegląd Strategiczny, 2022)
Celem artykułu jest udowodnienie, iż sprawność i skuteczność międzynarodowych organizacji pozarządowych (INGO) w zapewnianiu pokoju i bezpieczeństwa wymaga ścisłej współpracy z innymi podmiotami międzynarodowymi (międzynarodowymi organizacjami rządowymi, podmiotami pozarządowymi i instytucjami społeczeństwa obywatelskiego). W artykule dokonano analizy cech, modeli oraz problemów interakcji organizacji pozarządowych z innymi aktorami międzynarodowymi niezbędnymi w utrzymaniu pokoju, stabilności i bezpieczeństwa oraz rozwiązywaniu i zapobieganiu współczesnym wyzwaniom zagrażającym bezpieczeństwu systemu międzynarodowego. Taka interakcja i koordynacja wysiłków organizacji pozarządowych i innych aktorów międzynarodowych została ujęta przez pryzmat poszerzania obszarów kompetencji międzynarodowych organizacji pozarządowych i zwiększania ich aktywności w różnych obszarach. Podano przykłady aktywnego zaangażowania organizacji pozarządowych w działalność ONZ (i jej struktur), NATO, OBWE, Rady Europy oraz UE. W artykule przeanalizowano wyzwania jakie powstają w trakcie interakcji sektora rządowego i pozarządowego na arenie międzynarodowej. Podkreśla się, że międzynarodowe podmioty pozarządowe, będące (w większości) niezależne od swoich rządów i urzędników innych struktur międzynarodowych, mają możliwość szybkiego i skutecznego reagowania na strategiczne wyzwania bezpieczeństwa, informowania opinii publicznej i mobilizowania społeczności międzynarodowej do rozwiązywania problemów bezpieczeństwa na poziomie regionalnym i globalnym.