Przestępstwo, przestępczość – problemy definicyjne, umiejętność analizy zjawiska w zakresie pojęciowym i strukturalnym - Jarczewski, Waldemar; Bogdalski, Piotr (Przegląd Strategiczny, 2023)
Niniejsza publikacja skierowana jest do studentów kierunków bezpieczeństwa, podejmujących w swoich pracach licencjackich czy magisterskich próby zdefiniowania przestępczości i opisu zjawisk kryminogennych. Ma ona ułatwić studentom podjęcie decyzji o wybraniu określonych kategorii przestępczości, które podlegać będą badaniom i późniejszemu opisowi. Głównym przedmiotem badań są określone kategorie przestępczości, między innymi kryminalna przestępczość pospolita, zorganizowana, przestępczość narkotykowa czy przestępczość nieletnich. Studentom przedstawiono propozycje definicji odnoszących się do wybranych kategorii kryminologicznych przestępczości, jak i sugestie odnoszące się do opisu zjawisk w ujęciu statystycznym. Hipoteza zakłada, że: kryminalna przestępczość pospolita jest wciąż najliczniejszą kategorią w odniesieniu do statystyk przestępczości w ogóle, jednak jej udział w przestępczości rzeczywistej nie ma już charakteru wyraźnej dominacji. Tekst publikacji przedstawia zapis rozważań własnych autorów, popartych wieloletnim doświadczeniem służby w Policji, w odniesieniu do wybranych pozycji literatury fachowej.