Strategiczne znaczenie wspólnych komitetów dla współpracy między państwami inicjatywy Trójmorza a Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi - Krzymowski, Adam (Przegląd Strategiczny, 2023)
XXI wiek przyniósł duże zmiany zarówno w Europie Środkowo-Wschodniej (CEE), jak i na Bliskim Wschodzie, w którym Zjednoczone Emiraty Arabskie demonstrują wolę odgrywania roli lidera wielu inicjatyw na arenie międzynarodowej. Natomiast w 2016 roku 12 państw CEE zainaugurowały Inicjatywę Trójmorza (3SI) służącą realizacji strategicznych gospodarczych projektów w celu adaptacji do nowych wyzwań międzynarodowych. Celem pracy jest znalezienie odpowiedzi na pytanie badawcze jaka jest rola Wspólnych Komitetów i ich znaczenie dla relacji pomiędzy państwami Inicjatywy Trójmorza a Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi? Aby zrealizować wyznaczony cel badawczy, zostały zastosowane metody ilościowe, jak i jakościowe, biorąc pod uwagę ilościowy potencjał siły analizowanych państw do adaptacji do środowiska międzynarodowego, jak i oddziaływania na innych aktorów. Następnie, dokonano analizy porównawczej w aspekcie przeprowadzonych sesji J(E)C oraz wizyt najwyższego szczebla, tendencji wymiany handlowej. Wyniki badania ukazują, że do osiągnięcia strategicznego poziomu relacji jest najważniejsza wola polityczna oraz stosowna strategia. Jednak, państwom o dużym potencjale, dla stabilnego rozwoju współpracy gospodarczej nie jest konieczne J(E)C. Rezultat badań wskazuje na rolę i pozycję Austrii w energetycznym strategicznym partnerstwie z ZEA, zaś Rumunię w wymiarze transportowym. Natomiast, w sposób naturalny Polska łącząca oba szlaki strategiczne, jawi się jako gospodarczy hub.