Bezpieczeństwo regionalne w basenie Morza Czarnego i równowaga geostrategiczna: scenariusz „Nowej Zimnej Wojny” - Maisaia, Vakhtang (Przegląd Strategiczny, 2023)
Region Morza Czarnego w coraz większym stopniu staje się priorytetem na arenie międzynarodowej. Podejście regionalne wyłania się w miarę jak podmioty rozumieją, że wspólne problemy muszą być rozwiązywane wspólnie. Niemniej jednak wysiłki na rzecz współpracy są utrudnione przez szereg czynników, takich jak nierównomierny rozwój gospodarczy i polityczny w poszczególnych krajach i między nimi, siły nacjonalistyczne i długotrwałe animozje między regionalnymi graczami. W tym kontekście konieczne jest wspieranie rozsądnej polityki mającej na celu wzmocnienie dialogu i współpracy, aby powstrzymać i ostatecznie rozwiązać konflikty pokojowymi środkami. Niewiele jest jednak badań zorientowanych na politykę, dotyczących wyzwań i możliwości współpracy w regionie Morza Czarnego. Celem niniejszego dokumentu jest ocena wpływu terroryzmu i związanych z nim zagrożeń na region Morza Czarnego. Praca opisuje również znaczenie międzynarodowego terroryzmu i jego ogólne definicje. Ponadto wyniki i ustalenia opierają się na badaniach teoretycznych i założeniach oraz wynikach analizy „studium przypadku” regionu Morza Czarnego. Studium przypadku bada, w jaki sposób region Morza Czarnego wpływa na rozprzestrzenianie się terroryzmu i jakie zagrożenia stwarza on dla tego regionu. Ponadto przeanalizowano aspekty tego, co sprawia, że region jest ważny na arenie międzynarodowej oraz zbadano istniejące i potencjalne kwestie bezpieczeństwa, a także strategiczne znaczenie regionu dla UE i NATO, nawet w ramach akademickich – teorii „sekurytyzacji” (Buzan, Wæver, De Wilde, 1998). Teoria ta opiera się na podstawach koncepcyjnych studiów nad bezpieczeństwem, a jej spektrum obejmuje: szkołę kopenhaską i krytyczne studia nad bezpieczeństwem (Ondrejcsak, 2014). Co więcej, regionalne bezpieczeństwo i geopolityka Morza Czarnego mają zostać poddane przeglądowi i analizie w kilku aspektach w ramach teorii sekurytyzacji, takich jak sektory wojskowe i gospodarcze. Hipoteza zakłada, że bezpieczeństwo regionalne Morza Czarnego stało się już nieodzowną częścią współczesnego międzynarodowego systemu bezpieczeństwa i determinuje tendencje w równowadze geostrategicznej na poziomie globalnym. Ponadto region Morza Czarnego musi zmagać się z licznymi zagrożeniami o charakterze konwencjonalnym i niekonwencjonalnym. Te twarde i miękkie problemy bezpieczeństwa sprawiają, że region jest niestabilny i niepewny. Dlatego też region ten jest bardzo istotny dla organizacji międzyrządowych, zajmujących się bezpieczeństwem militarnym (przypadek NATO) oraz podmiotów lokalnych w przypadku bezpieczeństwa narodowego Gruzji.