Działania Policji Narodowej Ukrainy w czasie stanu wojennego: aktualne wyzwania i perspektywy – możliwości wykorzystania doświadczeń na gruncie polskim - Sokurenko, Valerii; Jarczewski, Waldemar (Przegląd Strategiczny, 2024)
W artykule dokonano analizy aktualnego stanu funkcjonowania i realizacji wybranych zadań jednostek Policji Narodowej Ukrainy w okresie stanu wojennego. Autorzy analizują konieczne zmiany funkcjonowania w odniesieniu do środowiska bezpieczeństwa państwa, w zależności od realnych zagrożeń. Podkreślono rolę Policji Narodowej i podejmowanych przedsięwzięć, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa publicznego, zdrowia i życia obywateli oraz zwalczania przestępczości. Przedstawiono propozycje usprawnienia działań Policji z możliwością adaptacji przyjętych rozwiązań w warunkach polskich w sytuacji ryzyka agresji zewnętrznej, na bazie doświadczeń ukraińskich, odnoszących się głównie do zadań o charakterze policyjnym.