Wojna świadomościowa przeciw Ukrainie: putinizm a tożsamość ukraińska - Kresina, Iryna; Rybak, Iryna (Przegląd Strategiczny, 2024)
Celem artykułu jest skonceptualizowanie wojny Rosji przeciwko Ukrainie jako wojny świadomości, która zdaniem autorów jest integralną częścią natury politycznej reżimu „putinizmu”. W ramach hipotezy badawczej autorzy stwierdzają, że użycie świadomościowej broni przez ten reżim polityczny pozwala mu na reprodukcję i zapewnienie sobie wewnętrznej legitymacji politycznej. Jednocześnie realizacja strategii rosyjskiej polityki zagranicznej, wojny i agresji nieuchronnie wiąże się z użyciem świadomościowej broni przeciwko krajom z przestrzeni poradzieckiej. A szczególną uwagę poświęcono Ukrainie, której zniszczenie jest strategicznym celem Rosji. Metody, takie jak analiza historyczno-porównawcza, dyskursywna oraz systemowa, zostały wykorzystane w celu osiągnięcia celu badawczego. W wyniku przeprowadzonych badań ustalono, że aktualizacja koncepcji „wojny świadomościowej” jest adekwatna w kontekście kształtowania mechanizmów stabilności narodowej. Procesy te są już w toku na Ukrainie, a ich podstawą jest uświadomienie sobie, że zwycięstwo nad terrorystycznym reżimem rosyjskiego agresora jest niemożliwe bez konceptualnej zmiany strategii i doktryn państwa w zakresie polityki tożsamości.