Strategiczne znaczenie trójkąta geopolitycznego: Bałkany, Południowy Kaukaz, Bliski Wschód dla Europy Środkowo-Wschodniej realizującej Inicjatywę Trójmorze (3SI) - Krzymowski, Adam; Krzymowski, Cezary Filip (Przegląd Strategiczny, 2025)
Przedmiotem pracy badawczej są państwa obszaru Inicjatywy Trójmorza, Bałkanów, Południowego Kaukazu i Bliskiego Wschodu, które tworzą nowe szlaki handlowe o wymiarze globalnym. Przyjętym pytaniem badawczym jest jakie jest znaczenie Trójkąta Bałkany, Południowy Kaukaz, Bliski Wschód dla roli i pozycji Europy Środkowo-Wschodniej realizującej Inicjatywę Trójmorza? Aby uzyskać odpowiedź na pytanie badawcze, zastosowano odpowiednie metody, do których zaliczono analizę historyczną i strukturalną, a także studia przypadków bazujące na neorealizmie. Przyczyniły się one do tezy, którą jest twierdzenie, że ten trójkąt geopolityczny zapewni dynamiczny wzrost znaczenia państw Inicjatywy Trójmorza w stosunkach międzynarodowych jako globalne centrum handlu oraz dostarczy równowagę sił gospodarczych i politycznych. Jednak kluczową kwestią jest tożsamość Europy Środkowo-Wschodniej, która kształtuje interesy oraz pozycję w stosunkach międzynarodowych. Uzyskane wyniki ukazują duże znaczenie i ważność odpowiedzi na pytanie badawcze, ponieważ pomagają one wyjaśnić proces kształtowania nowego porządku świata, w którym łańcuchy dostaw i szlaki handlowe stanowią kluczowy element.