Polityka zagraniczna prezydenta R. T. Erdoğana w kontekście smart power - Skura, Małgorzata (Przegląd Strategiczny, 2025)
Polityka prezydenta R. T. Erdoğana jest złożona i wieloaspektowa – z jednej strony agresywna, z drugiej stonowana. Celem artykułu jest analiza strategii stosowanej przez prezydenta R. T. Erdoğana w polityce zagranicznej w kontekście definicji smart power wprowadzonej przez J. Nye. W artykule postawiono następujące pytanie badawcze: Czy politykę zagraniczną prezydenta R. T. Erdoğana można określić jako smart power? W artykule postawiono następującą hipotezę badawczą: Politykę zagraniczną prezydenta R. T. Erdoğana można określić jako smart power, ponieważ umiejętnie wykorzystuje on wybrane rodzaje hard i soft power oraz inne taktyki w swoich działaniach, wzmacniając pozycję Turcji na arenie międzynarodowej. Wykorzystano następujące metody: dedukcji i analizę porównawczą. Przeanalizowano okres od 2020 do 2024 roku. Główny wniosek z rozważań jest następujący. Działania prezydenta R. T. Erdoğana w polityce zagranicznej nie ograniczają się wyłącznie do stosowania hard i soft power, czyli smart power w rozumieniu definicji J. Nye. Stąd też praca zawiera propozycję autorki, aby rozszerzyć definicję J. Nye o aspekty wykorzystywane przez prezydenta Turcji na arenie międzynarodowej, tworząc nową, rozszerzoną definicję, odpowiadającą polityce zagranicznej R. T. Erdoğana. W artykule zaproponowano również wprowadzenie pojęcia przeciwstawnego smart power – imprudent power.