To samo zło w różnych ramach: analiza porównawcza narracji o Zachodzie między rosyjską dezinformacją wymierzoną w Ukrainę a chińską dezinformacją wymierzoną w Tajwan - Takacsy, Dorka (Przegląd Strategiczny, 2025)
Niniejszy artykuł przeprowadza analizę porównawczą rosyjskiej dezinformacji skierowanej na Ukrainę i chińskiej dezinformacji skierowanej na Tajwan, w odniesieniu do ich strategicznych narracji na temat Zachodu. Działania te mają na celu powstrzymanie zbliżenia danego kraju z zachodnim systemem sojuszy i poddanie się imperialistycznym ambicjom ich autorytarnych sąsiadów. Analiza opiera się na wywiadach z tajwańskimi ekspertami i badaniach ekspertów ukraińskiego think-tanku Detektor Media (Riaboshtan i in., 2022). Chociaż chińska propaganda może nie wykorzystywać wyraźnie motywu „upadającego Zachodu”, który jest wspólną cechą rosyjskiej propagandy wymierzonej w Ukrainę, to jednak ma podobne przesłanie: Zachód jako podżegacz wojenny, który czerpie zyski z chaosu.