POJĘCIE „BEZPIECZEŃSTWO” W EXPOSÉ MINISTRÓW SPRAW ZAGRANICZNYCH POLSKI PO 2001 ROKU - Pochyły, Piotr (Przegląd Strategiczny, 2017)
Wraz z zamachami na WTC w 2001 roku sytuacji międzynarodowa i stan bezpieczeństwa na świecie zmieniły się. Stany Zjednoczone wraz z sojusznikami – w tym z Polską, rozpoczęły wojnę ze światowym terroryzmem i zaangażowały się w wojny w Afganistanie i w Iraku. Kryzys ekonomiczny z końca pierwszej dekady XXI na świecie, „Arabska Wiosna”, powstanie tzw. Państwa Islamskiego, wojna na Ukrainie i kryzys uchodźczy oddziaływały na stan bezpieczeństwa w Polsce i w Europie. Od 2014 roku polscy ministrowie spraw zagranicznych zmuszeni są reagować na najtrudniejszą sytuację geostrategiczną od 1989 roku. W artykule analizie poddane zostało zagadnienie bezpieczeństwa w exposé ministrów spraw zagranicznych Polski. Problem badawczy to wpływ sytuacji międzynarodowej na treści exposé poszczególnych ministrów w tym aspekcie.