WSPÓŁCZESNY TERRORYZM W UNII EUROPEJSKIEJ - SYNDROM ,,WIELOGŁOWEJ'' HYDRY - Wojciechowski, Sebastian (Przegląd Strategiczny, 2017)
Terroryzm można przyrównać do niebezpiecznej „hydry” o wielu różnorodnych głowach. Są one symbolem różnych jego form, takich jak na przykład terroryzm: islamistyczny, separatystyczny, skrajnie prawicowy (right-wing), skrajnie lewicowy (left-wing) itd. Zróżnicowanie terrorystycznego zagrożenia dobrze można obserwować na przykładzie Unii Europejskiej. Ukazuje to choćby najnowszy raport Europolu pt. TE-SAT, European Union Terrorism Situation and Trend Report 2017, a także analiza wydarzeń z 2016 i 2017 roku. Głównym celem tekstu jest odpowiedź między innymi na następujące pytania: Jaka jest obecnie skala terrorystycznego zagrożenia w Unii Europejskiej? Co charakteryzuje współczesny terroryzm w UE? Na czym polega jego specyfika i ewolucja? Jakie są jego główne ideologiczne przyczyny oraz rodzaje? Jaki jest zakres i charakter terroryzmu islamistycznego w Unii Europejskiej? Jak zjawisko imigracji/uchodźstwa wpływa na poziom terroryzmu? Jak należy ocenić obecną politykę antyterrorystyczną UE? Jak w kolejnych miesiącach może wyglądać poziom zagrożenia terrorystycznego w Unii Europejskiej? Powyższe zagadnienia zostały zaprezentowane w tekście w oparciu o formułę dziesięciu punktów. Zawarte w nich wnioski często obalają stereotypowe opinie czy wyobrażenia na temat terroryzmu w UE.