DYPLOMACJA W ZGLOBALIZOWANYM ŚWIECIE - Villanueva Lop, Guillermo (Przegląd Strategiczny, 2017)
Początek XXI wieku to konsolidacja procesu globalizacji, w którym od końca lat 80. XX wieku hegemoniczna pozycja Stanów Zjednoczonych została osłabiona, a środowisko międzynarodowe zaczęło zmierzać w kierunku systemu wielobiegunowego charakteryzującego się wieloma gospodarkami wschodzącymi. W tym kontekście nowe podmioty niepaństwowe, takie jak organizacje pozarządowe lub międzynarodowe firmy, których rola w przeszłości była ograniczona, zaczęły zyskiwać na znaczeniu. Proces globalizacji spowodował, że firmy stawały się coraz bardziej widoczne na arenie międzynarodowej. W szczególności kryzys finansowy rozpoczęty w 2008 roku wywołał załamanie rynków krajowych i spowodował, że wiele firm zaczęło spoglądać poza granice swoich państw, chcąc przetrwać i skorzystać z ogromnych możliwości oferowanych przez potencjalnie nowe rynki zagraniczne. Dlatego, aby jeszcze bardziej realizować swoje cele, zarówno rządy, jak i transnarodowe przedsiębiorstwa powinny dostosować narzędzia dyplomacji i jej zdolności do własnych potrzeb. Z tego względu tak ważne jest, aby dyplomacja korporacyjna łączyła w sobie elementy polityki, praktyki oraz instrumenty i struktury organizacyjne. Tylko w ten sposób można przetrwać w dzisiejszym szybko zmieniającym się globalnym środowisku biznesowym. Tylko przez interakcje zachodzące między nimi oraz pozostałymi podmiotami na arenie międzynarodowej, państwa i międzynarodowe firmy będą w stanie korzystać ze wspomnianej zmiany odnoszącej się do światowej gospodarki.