Podejście koncepcyjne do rozwoju metodologii oceny środowiska bezpieczeństwa - Syrotenko, Аnatolii (Przegląd Strategiczny, 2019)
Artykuł omawia główne koncepcyjne podejścia do opracowania metodologii oceny środowiska bezpieczeństwa, która zapewniłaby sprawniejsze przetwarzanie informacji krążących w środowisku bezpieczeństwa, ale nie pochodzących z monitoringu. Metoda obejmuje 14 głównych bloków, w ramach których procedury analityczne i logiczne, porównania eksperckie i inne przeprowadzane są na informacjach otrzymanych ze środowiska bezpieczeństwa w odniesieniu do procesów destrukcyjnych, zjawisk, niebezpieczeństw, zagrożeń, a także warunków realizacji interesów narodowych. Nowością wprowadzonych procedur jest porównanie faktów i zdarzeń wykrytych podczas monitorowania procesów globalnych i lokalnych, klasyfikacja zdarzeń, faktów, niebezpieczeństw, zagrożeń itp., na podstawie których określane są interesy geopolityczne i inne państw, identyfikuje się dezinformację oraz informacje przekazywane na temat różnego rodzaju manipulacji i skutków psychologicznych. Procedura prognozowania zdarzeń, faktów, niebezpieczeństw i zagrożeń na trajektorii procesów globalnych i lokalnych pozwala przewidywać dynamikę tych procesów, zapewnia szybko dostępną informację i wspieranie ich bezpieczeństwa, oraz ocenę ryzyka wykrytych zjawisk destrukcyjnych, co pozwala na sprawne dostosowywanie parametrów czasu informacji i wsparcie bezpieczeństwa oraz podejmowanie decyzji w systemie zapewniania bezpieczeństwa narodowego i wojskowego w sposób bardziej racjonalny.