Priorytety bezpieczeństwa – postrzeganie z perspektywy społeczności lokalnych. Badania mieszkańców Wielkopolski – 2015 – 2017 - Nowiak, Wojciech (Przegląd Strategiczny, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań przeprowadzonych w Wielkopolsce, dotyczących postrzegania bezpieczeństwa przez społeczność lokalną deklarowanych priorytetów oraz wpływu debaty publicznej i mediów na nie. Badania zostały przeprowadzone w byłym województwie konińskim w latach 2015, 2016 i 2017. Jak wynika z przeprowadzonej analizy, duży wpływ na priorytety indywidualne ma narracja obejmująca zagrożenia indywidualne i zbiorowe przedstawiane przez polityków oraz media. Widać to na przykładzie oceny zagrożenia bezpieczeństwa państwa oraz oceny takich zjawisk jak terroryzm, imigranci czy możliwości agresji ze Wschodu. W odniesieniu do bezpieczeństwa indywidualnego oraz zmiany priorytetów w tym zakresie wyraźnie zauważalny jest wpływ stabilizacji związanej z realizacją programów społecznych Prawa i Sprawiedliwości ze szczególnym uwzględnieniem programu „Rodzina 500 plus”. Wyniki przedstawionych badań jednoznacznie rekomendują dalsze ich kontynuowanie w kolejnych latach.