Społeczne uwarunkowania zjawisk przestępczości i nienawiści w przestrzeni masowych imprez sportowych w Polsce - Jarczewski, Waldemar; Bogdalski, Piotr (Przegląd Strategiczny, 2019)
Przestępczość i nienawiść mają swoją ugruntowaną pozycję w przestrzeni imprez masowych organizowanych w Polsce. Najtrudniejsza sytuacja dotyczy rozgrywek piłki nożnej, zwłaszcza szczebla krajowego. Mimo zmian prawnych i wielu przedsięwzięć podejmowanych przez kluby, Policję i inne instytucje, sytuacja nie ulega zmianie, co więcej pojawiają się symptomy jej pogarszania. Niezwykle niepokojące jest to, że te nieformalne grupy tworzą struktury funkcjonujące na zasadach charakterystycznych dla przestępczości zorganizowanej. Przedmiotem badań niniejszej publikacji były zjawiska przestępczości i nienawiści pojawiające sięw przestrzeni imprez masowych organizowanych w Polsce, celem natomiast określenie przyczyn i przedstawienie wniosków dotyczących koniecznych działań, na podstawie analizy, dokonanej przez pryzmat statystyk i dokumentów sprawozdawczych. Wykorzystano metody charakterystyczne dla badań o profilu teoretycznym, przywołano też wyniki badań ankietowych prowadzonych w 2014 r. Podstawowe problemy badawcze dotyczyły poszukiwania odpowiedzi na następujące pytania: – Czy determinacja działań Policji w zapewnieniu bezpieczeństwa turnieju finałowego EURO 2012 przyniosła uspokojenie nastrojów i poprawę bezpieczeństwa w obszarze imprez masowych? – Jak przedstawia się obecnie skala przestępczości, czynów chuligańskich oraz zbiorowych naruszeń bezpieczeństwa i porządku publicznego w związku z organizowanymi imprezami masowymi w Polsce? – Czy działania w tym obszarze mają charakter systemowych, trwałych i konsekwentnych rozwiązań? Hipoteza zakładała: że, mimo podejmowania, przez organy bezpieczeństwa publicznego, szeroko zakrojonych działań, stan przestępczości i głęboko zakorzeniona nienawiść, do zidentyfikowanych przeciwników klubowych i ideologicznych, są ciągle znakiem rozpoznawczym środowisk kibolskich uczestniczących w części imprez masowych w Polsce. Brak kontynuacji dobrych rozwiązań, dostrzeganie problemu jedynie przez pryzmat zaistniałych incydentów, brak części danych statystycznych dających możliwość przygotowania precyzyjnych analiz naukowych, każą zachować umiar w przewidywaniu pozytywnych zmian w tej wąskiej przestrzeni bezpieczeństwa publicznego.