Determinanty udziału Chińskiej Republiki Ludowej w Misji Narodów Zjednoczonych w Sudanie Południowym - Jureńczyk, Łukasz (Przegląd Strategiczny, 2021)
Celem artykułu jest analiza i ocena determinantów udziału Chińskiej Republiki Ludowej w Misji Narodów Zjednoczonych w Sudanie Południowym. Pierwsza część artykułu ukazuje tło zaangażowania chińskiej armii w państwach sudańskich, a druga część specyfikę jej zaangażowania w UNMISS. Dwie kolejne części dotyczą odpowiednio politycznych, militarnych i strategicznych oraz gospodarczych powodów zaangażowania się Chin w tę misję. Problem badawczy zawiera się w pytaniu jakie były najważniejsze determinanty zaangażowania Chin w misję ONZ w Sudanie Południowym? Hipoteza artykułu zakłada, że główną determinantą z angażowania była ochrona interesów gospodarczych Chin w Sudanie Południowym i w Afryce Wschodniej. Ponadto, poprzez aktywność w misjach pokojowych ONZ Chiny chcą wzmacniać tę organizację i kreować wizerunek państwa odpowiedzialnego za utrzymanie międzynarodowego pokoju i bezpieczeństwa. Chińskiej armii zależy również na zdobywaniu doświadczeń w misjach ekspedycyjnych, aby zwiększać zdolność działań militarnych na odległych teatrach. W artykule skorzystano z metody analizy źródeł tekstowych.