UWZGLĘDNIENIE “PRAWA DO ŻYCIA W POKOJU I KORZYSTANIA Z POKOJU, DO PRAW CZŁOWIEKA I DO ROZWOJU” W PRACACH RADY PRAW CZŁOWIEKA ONZ - Guillermet Fernandez, Christian; Fernández Puyana, David (Przegląd Strategiczny, 2015)
Wojna i pokój stale zmieniały bieg historii. W konsekwencji, pokój postrzegany był jako marzenie, niedokończony projekt, możliwy do osiągnięcia jedynie dzięki braterstwu wszystkich członków społecznoœci międzynarodowej. Od XVII wieku eliminacja wojny i konfliktów zbrojnych była politycznym i humanitarnym celem wszystkich narodów. Zarówno Liga Narodów, jaki Organizacja Narodów Zjednoczonych powołane zostały w dążeniu do wyeliminowania ryzyka konfliktów przez promocję pokoju, współpracy i solidarnoœci między narodami. Powszechna Deklaracja Praw Człowieka i kolejne międzynarodowe akty prawne gwarantujące ochronę praw człowieka, przyjęte zostały jako wyraz dążenia do promowania wartoœci podstawowych, za jakie uznano pokój i prawa człowieka. Praktyka międzynarodowa pokazuje zależność między naruszaniem praw człowieka a pojawianiem się wojen i konfliktów zbrojnych. Jasnym jest więc, że w zapobieganiu konfliktom zbrojnym istotne znaczenie ma ciągłe podkreślanie wagi praw człowieka. Od 2008 r. Rada Praw Człowieka ONZ podejmuje prace nad promocją prawa człowieka do pokoju. W myœl rezolucji 20/15, 23/16 i 27/17 Rada zdecydowała o ustanowieniu, a następnie o rozszerzeniu mandatu grupy roboczej (tzw. OEWG), której aktywność skierowana jest na opracowanie projektu deklaracji w prawie prawa do pokoju. Podczas drugiej sesji w lipcu 2014 r. eksperci zaakceptowali propozycję Przewodniczącego, wskazującą na związek między prawem do życia, prawami człowieka, pokojem i rozwojem. To podejœcie zostało rozwinięte podczas trzeciej sesji grupy roboczej w kwietniu 2015 r.