ZMIANY DEMOGRAFICZNE JAKO ZAGROŻENIE DLA BEZPIECZEŃSTWA. ANALIZA NA PRZYKŁADZIE JAPONII - Warchoł, Paulina (Przegląd Strategiczny, 2015)
Artykuł analizuje wpływ zmian demograficznych na bezpieczeństwo państwa na przykładzie Japonii. Głównym celem jest wyszczególnienie najbardziej znaczących rodzajów zmian demograficznych, w tym przypadku zjawiska starzejącego się społeczeństwa, niskiego współczynnika dzietności oraz migracji wewnętrznych oraz ich analizę w kontekście wpływu na bezpieczeństwo ekonomiczne i militarne Japonii w obecnym środowisku międzynarodowym.