Od „Aktu Mowy” do użycia nadzwyczajnych środków – sekurytyzacja i wojna hybrydowa w stosunkach irańsko-izraelskich - Grabowski, Wojciech (Przegląd Strategiczny, 2022)
Celem artykułu jest analiza stosunków irańsko-izraelskich, które opierają się na mowie nienawiści i wojnie hybrydowej, ale w rzeczywistości można je sprowadzić do walki o władzę i dominację. Aby legitymizować swoje działania militarne przeciwko wrogiemu państwu, zarówno Iran, jak i Izrael muszą dokonać sekurytyzacji zagrożenia, co oznacza, że muszą przekonać opinię publiczną, że wrogie państwo stanowi zagrożenie egzystencjalne. Mowa nienawiści i agresywna retoryka są wykorzystywane przez oba państwa i są przejawem subiektywnej percepcji zagrożenia, a także stanowią narzędzie legitymizujące do uzasadnienia nadzwyczajnych środków przeciwdziałania zagrożeniom. Odwoływanie się do lęków i zagrożeń oraz metoda kreowania wroga to znane strategie polityczne zapewniające legitymizację władzy.