Japońska polityka wobec Tajwanu w erze Xi Jinpinga, w kierunku strategicznej jednoznaczności - Chen, Yu-Hua (Przegląd Strategiczny, 2022)
Japonia, podobnie jak USA, postrzega swoje relacje z Tajwanem w szerszym chińskim kontekście. Państwo to jeszcze do niedawna w swej polityce względem Chin oraz Tajwanu posługiwało się znaną z relacji USA–Tajwan koncepcją strategicznej ambiwalencji. Tymczasem, silne poparcie udzielone wyspie wobec coraz intensywniejszych nacisków ze strony ChRL, zdaje się sugerować, iż Japonia w swoich relacjach z Tajwanem zaczyna odchodzić od dotychczasowej polityki strategicznej ambiwalencji w stronę strategicznej jednoznaczności. Celem artykułu jest analiza przyczyn, jakie stały za zmianą japońskiej polityki wobec Tajwanu w ostatnich latach. Zdaniem autora, odejście władz Japonii od dotychczasowej polityki strategicznej ambiwalencji w stosunku do Tajwanu spowodowane jest strukturalną zmianą, jaka zaszła w polityce zagranicznej Japonii znajdującej swój wyraz zarówno w aspekcie normatywnym, jak i militarnym. Przyczyn owej zmiany autor upatruje we wzroście zagrożenia ze strony Chin oraz bezpośrednio związanej z tym presji USA wywieranej na swego japońskiego sojusznika.