Antyzachodnia retoryka Iranu jako przejaw potencjalnego zagrożenia dla społeczności międzynarodowej - Dančo, Ján (Przegląd Strategiczny, 2023)
Celem niniejszego opracowania jest rzucenie światła na niektóre poglądy najwyższego politycznego i duchowego przywódcy Iranu dotyczące państw zachodnich. Artykuł opiera się na informacjach uzyskanych dzięki ilościowej analizie treści tekstów oraz metodzie wywiadów półstrukturalnych z czołowymi czeskimi i słowackimi ekspertami w dziedzinie Bliskiego Wschodu. Zdefiniowano następujące pytania badawcze: Jakie są główne zarzuty reżimu irańskiego wobec państw zachodnich?, Na ile należy traktować te wypowiedzi poważnie?, Czy na podstawie tej wrogiej retoryki Iran stanowi potencjalne zagrożenie dla społeczności międzynarodowej? Jak wynika z przeprowadzonej analizy, choć część z tych wypowiedzi oparta jest na realistycznych podstawach, to pozostałe stanowią przemyślaną koncepcję propagandową, za pomocą której tamtejszy reżim stara się przykryć własne niedociągnięcia lub zdobyć przychylność miejscowej ludności.