Stany Zjednoczone wobec aspiracji Ukrainy do członkostwa w NATO - Jureńczyk, Łukasz (Przegląd Strategiczny, 2023)
Celem artykułu jest analiza i ocena postawy Stanów Zjednoczonych wobec aspiracji Ukrainy członkostwa w NATO po zimnej wojnie. Szczególna uwaga poświęcona została okresowi po wybuchu wojny w 2022 roku. Główny problem badawczy stanowią następujące pytania: Jaką rolę odgrywa Ukraina w geostrategicznej rywalizacji USA–Rosja po zimnej wojnie? Czy Stany Zjednoczone były zdeterminowane i konsekwentne w poparciu ukraińskich aspiracji członkostwa w NATO po zimnej wojnie? Czy wybuch wojny w Ukrainie w 2022 roku wpłynął na postawę USA wobec ukraińskich aspiracji członkostwa w NATO? Stany Zjednoczone popierały politykę „otwartych drzwi” NATO, w tym możliwość wstąpienia do Sojuszu państw postsowieckich, włącznie z Ukrainą. Czynniki międzynarodowe i sytuacja w Ukrainie powodowały jednak, że USA nie były zdeterminowane do finalizacji tego procesu, a podejście poszczególnych administracji amerykańskich wobec tej kwestii ulegało wahaniom. Wybuch wojny w Ukrainie w 2022 roku spowodował, że USA odłożyło kwestię ewentualnego członkostwa Ukrainy w NATO na okres powojenny. Podczas badań przeprowadzono wywiady z ekspertami i naukowcami z ośrodków badawczych z Waszyngtonu i Nowego Jorku. Skorzystano również z metody analizy źródeł tekstowych.