Zagrożenia bezpieczeństwa ekonomicznego. Uwarunkowania funkcjonowania państwa i polityki gospodarczej - Jaźwiński, Ireneusz (Przegląd Strategiczny, 2023)
Zagrożenia dla bezpieczeństwa ekonomicznego oddziałują na bezpieczeństwo narodowe. Celem artykułu jest zaprezentowanie zagrożeń bezpieczeństwa ekonomicznego z uwzględnieniem wybranych uwarunkowań funkcjonowania państwa i polityki gospodarczej. W kształtowaniu bezpieczeństwa ekonomicznego ważną kwestią jest odpowiednie uwzględnianie zagro żeń dla tego bezpieczeństwa. W pracy wykorzystano różne metody badawcze, w tym metodę krytycznej analizy literatury przedmiotu oraz metodę analizy i syntezy. Rozpatrując zagadnienia bezpieczeństwa ekonomicznego warto również analizować zagrożenia dla tego bezpieczeństwa. W teorii i praktyce mogą być uwzględniane różne aspekty i rodzaje zagrożeń bezpieczeństwa ekonomicznego. W procesie identyfikacji i oceny zagrożeń bezpieczeństwa ekonomicznego należy korzystać z wielu wskaźników ekonomicznych i społecznych. Na bezpieczeństwo Polski wpływają rożne zagrożenia ekonomiczne, w tym związane z sytuacją międzynarodową.