Wpływ rozwoju broni bezzałogowej i autonomicznej na funkcjonowanie NATO – zarys problematyki - Madej, Marek (Przegląd Strategiczny, 2024)
Artykuł podejmuje temat wpływu rozwoju i wdrażania technologii bezzałogowych oraz autonomicznych w wojskowości na funkcjonowanie NATO jako sojuszu polityczno-wojskowego. Jego najważniejszym celem jest określenie zakresu i intensywności możliwych następstw postępu w rozwoju technologii bezzałogowych i autonomicznych dla NATO, a także identyfikacja kluczowych z tych implikacji w wymiarze strategiczno-politycznym, prawnym, ekonomicznym i operacyjnym. Pozwoli to na zdefiniowanie pola badawczego w tym zakresie. Główną tezą opracowania jest, iż zmiany w charakterze i przebiegu współpracy międzysojuszniczej w NATO w wyniku rozwoju i upowszechniania technologii bezzałogowych oraz autonomicznych będą potencjalnie znacznie poważniejsze, niż w wypadku większości zmian technologicznych w wojskowości w przeszłości, tworząc istotne wyzwania dla sojuszników we wszystkich uwzględnionych w badaniu wymiarach ich współpracy. W artykule przedstawiono argumenty świadczące o zasadności założenia o wadze przemian w funkcjonowaniu NATO w wyniku rozwoju technologii bezzałogowych i autonomicznych, identyfikując szereg aktualnych i potencjalnych następstw tej ewolucji dla NATO, a także wskazano na konieczność pogłębiania świadomości problemu zarówno w środowisku badaczy, jak i praktyków polityki bezpieczeństwa.