Wojna w Ukrainie a koncepcja stałej bazy Sił Zbrojnych USA w Polsce - Jureńczyk, Łukasz (Przegląd Strategiczny, 2025)
Stany Zjednoczone są najważniejszym zewnętrznym gwarantem bezpieczeństwa Polski. Z tego względu polskie władze od lat zabiegają o jak najbliższe stosunki sojusznicze z USA, w tym ich obecność wojskową na terytorium Polski. Wybuch pełnoskalowej wojny w Ukrainie potwierdził, że zagrożenie ze strony Rosji nadal istnieje i konieczne jest zwiększanie odstraszania i obrony na wschodniej flance NATO. Celem artykułu jest analiza i ocena możliwości umiejscowienia w Polsce stałej bazy Sił Zbrojnych USA w kontekście wojny w Ukrainie. Hipoteza zakłada, że wraz z inwazją rosyjską na Ukrainę z 2022 roku wzrosła szansa na stałe stacjonowanie wojskowe USA w Polsce. Obecnie obserwujemy przenoszenie się punktu ciężkości bezpieczeństwa europejskiego z Europy Zachodniej do Europy Środkowo-Wschodniej. Ze względu na bliskie stosunki Polski z USA, wzrastający potencjał militarny i zdecydowaną odpowiedź na wojnę w Ukrainie, amerykańskie władze postrzegają Polskę jako coraz bardziej istotny filar europejskiego bezpieczeństwa. Wśród amerykańskich naukowców i ekspertów przeważa pogląd, że po wybuchu pełnoskalowej wojny w Ukrainie bardziej realne stało się stałe stacjonowanie wojsk USA w Polsce. Prawdopodobnie jednak decyzja taka nie zostanie podjęta w trakcie wojny, gdyż mogłoby to negatywnie wpłynąć na jej przebieg. Ostateczna decyzja w tej kwestii w głównej mierze zależeć będzie od sposobu zakończenia wojny w Ukrainie. Ponadto Polska musi utwierdzić USA w przekonaniu, że potrafi kompetentnie ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo wschodniej flanki NATO. W ramach badań przeprowadzono wywiady z amerykańskimi naukowcami i ekspertami. W artykule skorzystano również z metody analizy treści źródeł tekstowych.