Unia Europejska w warunkach kryzysów migracyjnych. Konsekwencje dla ewolucji tożsamości Unii Europejskiej - Piskorska, Beata; Tutak, Grzegorz (Przegląd Strategiczny, 2025)
Celem artykułu jest analiza konsekwencji kryzysów migracyjnych, jakie miały miejsce w latach 2015–2016 oraz w wyniku wojny w Ukrainie i ich znaczenia dla tożsamości Unii Europejskiej. W analizie zwrócono uwagę na pojęcie “tożsamości europejskiej” i jej ewolucję w warunkach zmieniającej się rzeczywistości międzynarodowej oraz na kryzysy migracyjne, które w ostatnich latach dotknęły Europę, co za tym idzie samą Unię Europejską. Postawiono tezę, że podczas tak zwanego europejskiego kryzysu migracyjnego w latach 2015–2016 oraz 2022–2024 pojawił się “normatywny rozdźwięk” między państwami członkowskimi UE, co doprowadziło do różnych podstaw argumentacji o kształcie polityki migracyjnej UE. Ponadto artykuł odpowiada na pytanie jak owe kryzysy wpływają na zdolność Unii Europejskiej do oddziaływania na otoczenie za pomocą normative i soft power, a także jakie znaczenie dla samej tożsamości wspólnoty mają owe kryzysy? Stwierdzono, że tożsamość UE wciąż ewoluuje, a w wyniku zaistniałych kryzysów migracyjnych jej charakter przybrał bardziej charakter defensywny. Jednocześnie w państwach członkowskich Unii Europejskiej wciąż jest silne przekonanie o bardziej skutecznym rozwiązywaniu problemów, również migracyjnych, nie tyle na poziomie unijnym a raczej na poziomie państw narodowych.