Niemcy wobec rosyjskiej wojny w Czeczenii 1999-2009 - Barabasz, Adam; Koszel, Bogdan (Przegląd Strategiczny, 2025)
Nieludzka i brutalna wojna Rosji z Czeczenią (1994–1996; 1999–2009) miała na celu zniszczenie niepodległości republiki i podporządkowanie jej Moskwie. Niemieckie rządy kanclerza H. Kohla, G. Schrödera i A. Merkel tolerowały represyjne działania rosyjskiej armii, co rodziło pytania o przyczyny braku skutecznych działań niemieckiej dyplomacji na rzecz powstrzymania pacyfikacji Czeczenii. Stało to w sprzeczności ze sztandarowymi hasłami niemieckiej polityki zagranicznej, które podkreślały konieczność mediacji i dążenia do pokojowego rozwiązywania konfliktów. Od 2001 r. ataki terrorystyczne dokonywane przez czeczeńskich radykałów islamskich w dużej mierze służyły Berlinowi jako argumenty na rzecz rozumienia przez W. Putina rozwiązania “wewnętrznej sprawy” Rosji. W opracowaniu artykułu pomocne okazały się metody badawcze analizy źródeł, metody historyczne, porównawcze, decyzyjne i metody instytucjonalno-prawne.