Od zniesienia granic do agencji geopolitycznej: ewoluujący dyskurs graniczny i terytorialny Rady Europejskiej - Jańczak, Jarosław (Przegląd Strategiczny, 2025)
Artykuł analizuje, w jaki sposób Rada Europejska redefiniuje swoje podejście do granic, terytorialności i sprawczości geopolitycznej w obliczu zmieniającego się ładu globalnego, charakteryzującego się wieloma nakładającymi się kryzysami. Poprzez analizę treści konkluzji Rady Europejskiej z lat 2022–2025 zidentyfikowano sześć głównych klastrów tematycznych strukturyzujących unijną narrację dotyczącą granic. Obejmują one: odbudowę strefy „bezgraniczności” po pandemii, ochronę granic zewnętrznych, integralność terytorialną jako zasadę porządku międzynarodowego, decoupling, zmieniający się porządek światowy oraz rozszerzenie UE. Wyniki wskazują na istotną reorientację geopolityczną Rady w kierunku Europy Wschodniej i Bliskiego Wschodu, przy jednoczesnym spadku znaczenia ogólnych kategorii regionalnych. Analiza dowodzi, że Rada Europejska aspiruje do roli kluczowego aktora geopolitycznego, aktywnie kształtującego działania zewnętrzne UE w warunkach głębokiej niestabilności.