Zarządzanie kryzysowe lotnictwem w czasie kryzysu epidemiologicznego. Case study: Chiny, Tajwan, Polska - Sulik, Małgorzata (Przegląd Strategiczny, 2025)
Problem badawczy niniejszego artykułu dotyczy wyboru strategii zarządzania kryzysowego, które były stosowane podczas pandemii COVID-19 w Chinach, na Tajwanie oraz w Polsce, a także wpływu tego kryzysu na sektor lotnictwa cywilnego. W badaniu wykorzystano dane wtórne, takie jak polityki rządowe, raporty branżowe i publikacje naukowe, stosując jakościowe metody analizy tematycznej oraz studium przypadku. Wyniki wskazują na pewne wspólne cechy, takie jak zaangażowanie społeczne oraz elastyczność działań, jak również regionalne różnice: intensywną politykę interwencyjną w Chinach, środki zdrowotne oparte na nowych technologiach na Tajwanie oraz działania w zakresie zdrowia publicznego w Polsce realizowane w oparciu o współpracę międzynarodową. Badanie podkreśla znaczenie kooperacji międzynarodowej i stosowania narzędzi public relations w celu minimalizowania zakłóceń w branży lotniczej oraz wzmacnianiu jej odporności na przyszłe globalne kryzysy.