Indywidualny terroryzm dżihadystyczny. Analiza wybranych przykładów działalności terrorystycznej dżihadystów w Unii Europejskiej - Wejkszner, Artur (Przegląd Strategiczny, 2025)
W niniejszym artykule analizie poddano relatywnie nową formę zaangażowania terrorystów islamskich w asymetryczną walkę z Zachodem. Głównym przejawem tej aktywności jest tzw. indywidualny terroryzm dżihadystyczny. W taktycznym wymiarze różni się, od klasycznej taktyki stosowanej przez tzw. terrorystów indywidualnych. Indywidualny terroryzm dżihadystyczny polega bowiem w szczególności na zaangażowaniu pojedynczych osób (rzadko małych grup dżihadystów) w aktywność terrorystyczną realizowaną na rzecz i dzięki najczęściej pośredniemu wsparciu (rzadko operacyjnemu, często zaś propagandowo-medialnemu) istniejącej sieciowej struktury ruchu dżihadystycznego. Najważniejsze cechy tego fenomenu zostały określone w oparciu o szczegółową analizę zamachów terrorystycznych przeprowadzonych w wybranych państwach Unii Europejskiej: we Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii.