Polska a chorwacka grzeczność językowa – uwarunkowania kulturowe różnic i podobieństw - Rypel, Agnieszka; Wełna, Aleksandra (Poznańskie Spotkania Językoznawcze, 2017)
Celem artykułu jest ukazanie czynników socjokulturowych, które wpłynęły na zróżnicowanie aktualnych modeli grzeczności w języku chorwackim i języku polskim. Analizie poddane zostały zachowania werbalne i korespondujące z nimi zachowania niewerbalne, a także ocena tych zachowań przez chorwackich użytkowników języka. Jako materiał egzemplifikacyjny posłużyły powitania, pożegnania oraz formy adresatywne w rejestrze oficjalnym i nieoficjalnym.