Kilka uwag na temat wulgaryzacji i brutalizacji polszczyzny - Sikora, Kazimierz (Poznańskie Spotkania Językoznawcze, 2016)
Autor artykułu przedstawia swoje stanowisko w sprawie inwazji potoczności i wulgarności w dyskursie publicznym i w Internecie. Jest zdania, że jest to zjawisko groźne dla polskiej kultury, któremu trzeba się zdecydowanie przeciwstawiać.