Podmiotowa kompetencja społeczna szansą uczestnictwa jednostki w strukturze społecznej - Modrzewski, Jerzy (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
Fenomen zaistnienia osoby ludzkiej interesował i zaprzątał uwagę myślicieli już w Starożytności i Średniowieczu zyskując swoją eksplikację w kontekstach wiedzy mitologiczno-teologicznej. Dopiero pod koniec XIX wieku E. Durkheim wskazał na jego społeczny aspekt formułując tezę o dwoistości natury ludzkiej (homo duplex). W wieku XX zarówno w socjologii, jak i psychologii społecznej konstruowane są liczne teorie opisujące ów fenomen w kategoriach podmiotowo-przedmiotowych skutkujących sukcesywnym rozwojem interdyscyplinarnej teorii społecznej osoby ludzkiej zyskującej w procesie swojego uspołecznienia cechę rozmaicie określaną, wszakże umożliwiającą jednostce społeczne zaistnienie eksponowane i tym samym postrzegane intersubiektywnie – społecznie. W artykule poświęconym kompetencji społecznej autor nawiązuje do tego nurtu koncepcji ukazujących ów fenomen, w których upatruje się w niej szansy społecznego zaistnienia jednostki w strukturze społecznej, w początkowej, dziecięcej fazie konstytuowania się jej społecznej biografii po spełnieniu wskazywanych w nim warunków.