Oblicza wolności edukacyjnej w perspektywie zmian oświatowych i społecznych. Między samowolą a zniewoleniem - Kamińska, Małgorzata (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
W artykule podjęto próbę krytycznej analizy i interpretacji pojęcia wolności edukacyjnej na tle rozważań o wartości i przejawach wolności i demokracji. Stanowi to swego rodzaju egzemplifikację zjawisk, które towarzyszą dokonującym się zmianom edukacyjnym i społecznym. Sygnalizowane zjawiska wolności nadzorowanej, wolności elitarnej czy wolności pozorowanej, pozostawione samym sobie, pozbawione krytycznego namysłu i świadomości ich skutków, mogą znacznie obniżyć jakość edukacji, a w konsekwencji osłabić cały system oświatowy i poziom społeczeństwa demokratycznego.