Prawo kobiet do ochrony i wsparcia w sytuacji przemocy w rodzinie w świetle przepisów obowiązującego prawa - Rajewska de Mezer, Joanna (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
Przemoc jest zjawiskiem towarzyszącym człowiekowi od najdawniejszych czasów. Będąc działaniem intencjonalnym, wykorzystującym przewagę sprawcy nad ofirarą, naruszającym prawa oraz dobra osobiste człowieka i wywołującym cierpienie, powoduje negatywne skutki we wszystkich sferach życia ofiary. Jak wskazują statystyki, ofiarami większości notowanych na świecie aktów przemocy są kobiety. Prawo polskie oraz międzynarodowe zawiera regulacje, których celem jest przeciwdziałanie występowaniu przemocy oraz wieloaspektowe wsparcie osób krzywdzonych. Szereg podmiotów państwa jest wyposażonych w kompetencje w zakresie ochrony i udzielania pomocy ofiarom. Istotna jest jednak edukacja społeczeństwa w problematyce skutków stosowania przemocy wobec najbliższych oraz form pomocy psychologicznej, prawnej, medycznej i socjalnej dla poszkodowanych przemocą.