Relacja mistrz – uczeń. Czy współcześnie jest możliwa? - Brągiel, Józefa (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
Artykuł koncentruje się na przedstawieniu specyficznych cech mistrza, ucznia oraz relacji mistrz – uczeń. Pokazuje, że tradycyjna relacja mistrz – uczeń jest nieobecna w dzisiejszych szkołach i uczelniach. Główną przyczyną tej sytuacji są zmiany w tych instytucjach spowodowane ideami postmodernizmu. Autorka widzi w pedagogice personalistycznej szansę na rozwój relacji mistrz – uczeń w obecnej rzeczywistości.