Styl życia w rodzinie – konteksty socjalizacji w obszarze zdrowia - Syrek, Ewa (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
W artykule podjęta została próba zasygnalizowanie znaczenia stylu życia rodziny dla zdrowia zwłaszcza dzieci i młodzieży ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia obszaru zdrowia w procesie socjalizacji. Style życia jednostek i grup społecznych (w tym rodziny) warunkują zdrowie, które jest podstawą szans życiowych, rodzajów, form i możliwości uczestnictwa społecznego, są elementem dystrybucji szans życiowych.