Aktualność koncepcji pracy z dzieckiem i rodziną zagrożoną Marii Łopatkowej - Barczykowska, Agnieszka (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
Rodzina wciąż pozostaje najważniejszym środowiskiem wychowawczym człowieka. Staje się przedmiotem szczególnej troski, gdy zaczyna doświadczać problemów. Współczesne działania na rzecz jej dobra zwykle opierają się na koncepcji empowermentu, czyli umacniania – dążąc do autonomizacji rodziny, starając się odbudować więź między rodzicami a dziećmi. W zasadzie większość tych rozwiązań było obecnych w przedstawionej w II połowie XX wieku koncepcji pracy z rodziną zagrożoną autorstwa Marii Łopatkowej. Celem niniejszego artykułu jest przypomnienie tej koncepcji i wskazanie jej aktualności.